Vegan cosmetica

Biologische verzorgingsproducten, vegan make-up, clean beauty. Er is steeds meer aandacht voor milieu en dier binnen de cosmeticabranche. En dat is goed nieuws! Ook onze producten zijn allemaal duurzaam geproduceerd, 100% natuurlijk en helemaal veganistisch. Maar wat houdt vegan cosmetica precies in?

Veganistische cosmetica zijn producten die geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. Dit betekent dat ze geen stoffen van dieren bevatten, zoals bijenwas, lanoline, collageen en gelatine. Er zitten veel voordelen aan het gebruik van vegan cosmetica, zoals het feit dat ze wreedheidvrij en milieuvriendelijk zijn.

In dit artikel bespreken we wat vegan make-up en verzorgingsproducten zijn en wat de voordelen zijn van het gebruik ervan.

Wat is vegan cosmetica?

Veganistische cosmetica zijn verzorgings- en make-upproducten die vrij zijn van dierlijke ingrediënten en waarvoor geen dieren zijn gebruikt of gedood. Dat betekent dat ze helemaal geen dierlijke ingrediënten bevatten, zoals bijenwas, lanoline, collageen, honing en gelatine. Zo weet je zeker dat er geen dierenleed is geweest bij het ontwikkelen van je vegan shampoo, make-up of dagcrème.

Wat zijn de voordelen van vegan cosmetica?

  • Ze zijn wreedheidvrij
  • Ze zijn milieuvriendelijker dan hun niet-vegan tegenhangers
  • Ze zijn meestal vrij van schadelijke chemicaliën en synthetische ingrediënten
  • Veel merken kiezen ervoor om natuurlijke ingrediënten te gebruiken

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van veganistische cosmetica, waaronder het feit dat ze wreedheidvrij zijn. Dat betekent dat ze niet op dieren zijn getest, en dat er dus geen dieren zijn geschaad bij de productie van deze producten, een must voor de veganistische levensstijl.

Vegan make up is ook vaak milieuvriendelijker dan hun niet-veganistische tegenhangers, omdat ze geen dierlijke ingrediënten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Een ander voordeel van vegan make up is dat ze meestal vrij zijn van schadelijke chemicaliën en synthetische ingrediënten, aangezien veel merken ervoor kiezen om in plaats daarvan natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Dat kan gunstig zijn voor mensen met een gevoelige huid of die op zoek zijn naar een meer natuurlijke optie.

Welke dierlijke stoffen zitten in cosmetica?

Dierlijke ingrediënten komen vaak voor in huidverzorgingsproducten. Enkele van de meest voorkomende dierlijke stoffen zijn bijenwas, lanoline, collageen, glycerine en gelatine. Deze ingrediënten zijn soms afkomstig van geslachte dieren en mensen kiezen bewust ervoor om ze te vermijden. We hebben een lijstje gemaakt met de 8 meest voorkomende dierlijke stoffen in verzorgingsproducten.

De 8 meest voorkomende dierlijke stoffen in verzorgingsproducten

Karmijn

Karmijn is een rood pigment en ontstaat door het vermalen van vrouwelijke cochenilleluizen. Hierdoor ontstaat dit karmozijnrode pigment. Het pigment heeft het E-nummer E120, omdat het ook in de voedselverwerking gebruikt wordt, maar in de cosmetica wordt het aangeduid als CI 75470. Het is erg populair in lipproducten, hoewel het ook gebruikt wordt om crèmes en douchegels met een mooie roze kleur te maken.

Lanoline

Lanoline wordt ook wel wolvet genoemd. Het is het vet dat in schapenwol gevonden wordt. Het werkt ongeveer hetzelfde als vaseline, maar heeft het voordeel dat het huidveilig is, zelfs als je een gevoelige huid hebt.

Om wolvet te winnen, hoeven schapen niet gedood te worden, want het wordt uit geschoren wol gehaald. Na het wassen van de wol wordt het water verdampt, zodat wolvet overblijft. Dit wordt goed gewassen om ervoor te zorgen dat het in de cosmetica-industrie gebruikt kan worden. Ondanks dat er geen schapen worden gedood bij dit proces, gaat het er niet altijd diervriendelijk aan toe.

Bijenwas en honing

Bijenwas is een hoofdbestandsdeel van lippenbalsems en zalven en van huidverzorgingsproducten voor de zeer droge huid. De antioxiderende en antibacteriële werking van honing wordt het vaakst gebruikt. Ingrediënten als propolis en koninginnengelei zijn ook in huidverzorgingsproducten terug te vinden.

Squalaan

Squalaan komt van nature in onze huid voor, maar naarmate wij ouder worden neemt het af en beginnen we de eerste tekenen van huidveroudering te merken. Gelukkig kunnen wij squalaan uit de natuur halen en het via huidverzorging weer in onze huid inbrengen. Squalaan heeft een herstellende en huidverbeterende werking en wordt vooral gebruikt in anti-aging huidverzorging.

Squalaan is een natuurlijk bestanddeel van de menselijke huid en haar, dat gewonnen wordt uit zaden of bladeren van planten. Squalaan kan ook geproduceerd worden uit suikerriet of olijven. Vooral plantaardig squalaan wordt veel gebruikt door cosmeticamerken.

In de meeste Europese producten en ook in die van ons zitten plantaardige vormen van squalaan en geen dierlijke, maar in Aziatische producten kan dit soms anders zijn. Het wordt daar gewonnen uit haaienleverolie. Met andere woorden, deze squalaan is afkomstig van een dierlijke bron.

Na hydrogenering worden alle soorten squalaan simpelweg aangeduid als squalaan (een stabielere vorm voor huidverzorging). Je kan dus niet op de ingrediëntenlijst zien of er dierlijke of plantaardige squalaan in een product zit.

Collageen

Collageen is een stofje dat van nature in je huid voorkomt. Het zorgt ervoor dat je huid elastisch blijft en een jeugdige uitstraling behoudt. Collageen is een eiwit dat na je 25e levensjaar afneemt met 1 procent per jaar. Boven de 50 stopt de aanmaak van collageen volledig. Het verlies van collageen gaat dus vaak gepaard met huidveroudering en is daarom vooral terug te vinden in anti-aging producten.

Het collageen in huidverzorgingsproducten is afkomstig van dieren. Vegan collageen bestaat niet, omdat planten simpelweg geen collageen aanmaken. Vegan make up alternatieven zijn vaak andere eiwitten en aminozuren maar het is geen collageen en stimuleert de aanmaak van collageen in je huid dus ook niet.

Retinol

Retinol staat hoog aangeschreven als ingrediënt in de huidverzorgingsindustrie – het is een sterke anti-verouderingsvorm van vitamine A1. Het stimuleert de huid om meer collageen aan te maken, waarvan wordt aangenomen dat het de huid helpt om fijne lijntjes en rimpels te verminderen.

Retinol kan dierlijk, synthetisch en plantaardig zijn. Dierlijk retinol is afkomstig van enzymen die in melk en eieren worden aangetroffen. Synthetisch retinol wordt veel gebruikt in de huidverzorgingsindustrie. Deze vorm is een synthetische kopie van het dierlijke retinol.

Plantaardig en dus veganistisch retinol is afkomstig van planten die rijk zijn aan provitamine A in carotenoïden. Carotenoïden zijn natuurlijke vormen van retinol die zijn afgeleid van verschillende plantaardige stoffen zoals zaden en pulp van carotenoïdenrijke plantaardige producten.

Glycerine

Glycerine is een enorm populair ingrediënt dat regelmatig in huidverzorgingsproducten wordt gebruikt. Van tandpasta’s tot shampoos en van gezichtscrème tot zonnebrand. Glycerine wordt in cosmetica voornamelijk als humectant toegepast. Een humectant is een stof die vocht aantrekt en daardoor uitdroging van de huid voorkomt. Glycerine wordt gewonnen uit plantaardige olie of dierlijk vet. Vegan glycerine bestaat dus ook.

Reuzel

Reuzel is varkensvet. Doordat de samenstelling van een varkenshuid veel op die van ons lijkt, neemt onze huid reuzel snel op. Het dierlijk vet heeft ook een laag smeltpunt waardoor het snel zacht wordt op je huid. Een vegan variant van reuzel bestaat niet. Je kan dan beter kiezen voor een pure plantaardige olie.

Hoe weet ik of een product vegan is?

Vegan Keurmerk
Vegan keurmerk

Er is een keurmerk dat aangeeft of een product helemaal vegan is. Dit heet het Vegan keurmerk en is te herkennen aan een groen logo met zonnebloem. Daarnaast kan je de ingrediëntenlijst van een product checken. Toch kan dit laatste soms lastig zijn, omdat je aan het een ingrediënt niet altijd kan zien of deze dierlijk of plantaardig is. Met een klein beetje onderzoek naar een merk kom je er vaak al snel achter of ze vegan of diervriendelijk zijn.

Dierproeven

Sinds 2013 zijn cosmetica in de Europese Unie verboden als ze op dieren geteste bestanddelen bevatten. In veel landen buiten de EU mogen bedrijven nog wel cosmetica verkopen met stoffen die vóór 2013 op dieren zijn getest. In Europa zijn bedrijven verplicht de ingrediënten van cosmetische producten op het etiket te zetten, zodat de consument weet dat het dierproefvrije cosmetica aanschaft.

Buiten Europa zijn er nog landen (zoals China) die eisen dat een product op dieren getest wordt voordat het verkocht mag worden. Sommige bedrijven verkopen ook goederen met een historie van dieren testen in die winkels. Deze bedrijven hebben theoretisch de mogelijkheid om producten die in bepaalde landen op dieren getest moeten worden, in Europa onder andere verpakkingen te verkopen.

Het keurmerk “the Leaping Bunny” geeft aan dat een bedrijf in zijn geheel niet aan dieren testen doet.

Vegan huidverzorging van Muze

Al onze Muze producten zijn helemaal vegan en worden niet op dieren getest of met dierlijke ingrediënten gemaakt. Onze squalaan is dus afkomstig van planten en ook al onze andere ingrediënten zijn plantaardig of lichaamseigen stoffen. Ontdek het zelf maar!

Veelgestelde vragen

Wat is vegan cosmetica?

Veganistische cosmetica zijn producten die geen dierlijke oorsprong bevatten. Dit betekent dat ze geen ingrediënten van dieren bevatten, zoals bijenwas, lanoline, collageen en gelatine. Er zitten veel voordelen aan het gebruik van vegan make-up, zoals het feit dat ze wreedheidvrij en milieuvriendelijk zijn. Onmisbaar bij een veganistische levensstijl.

Wat zijn de voordelen van vegan cosmetica?   

• Ze zijn wreedheidvrij, wat betekent dat bij de productie ervan geen dieren zijn geschaad
• Zij zijn milieuvriendelijker dan hun niet-vegan tegenhangers
• Zij zijn meestal vrij van schadelijke chemicaliën en synthetische ingrediënten
• Veel merken kiezen ervoor om natuurlijke ingrediënten te gebruiken, wat gunstig kan zijn voor mensen met een gevoelige huid

Op welke ingrediënten moet ik letten?

Dit zijn de acht dierlijke ingrediënten die het meest voorkomen in verzorgingsproducten: karmijn, lanoline, bijenwas en honing, squalaan, collageen, retinol, glycerine en reuzel.

De waardering van www.muze-skincare.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 885 reviews.